Bestill covid-19 test hos Legevakt X i dag

Informasjonen om koronaviruset er hentet fra helsenorge.no og fhi.no. Vi gjør oppmerksom på at rådene raskt kan endre seg.

 

Vi har 3 ulike typer covid-19 tester.

 

1. PCR test. Svar i løpet av 1-2 dager avhengig av labbens kapasitet.

 

2. Antistoff covid-19 hurtigtest. Forteller om du har vært syk med covid-19. Svar i løpet av 10 minutter.

 

3. Antigen covid-19 hurtigtest: Forteller om symptomene du har er forenlig med covid-19. Disse testene er fortsatt under utprøving av myndighetene i Norge. Svaret kommer i løpet av 15 minutter. Tar du en antigen covid-19 hurtigtest må du også ta en vanlig PCR test i tillegg, dette fordi PCR er den sikreste testen man har for å avklare om man har covid-19 eller ikke. Negativ test reduserer ikke karantenetiden. Man kan ikke teste seg med tanke på å avslutte karantenen raskere. Norge har kjøpt inn 5 millioner av slike tester. Les mer her.
 

Vi gjennomfører koronatest for deg som mistenker at du er smittet, har symptomer på korona, har hatt nærkontakt med en som er testet positiv for korona eller skal ut å reise. Flere flyselskaper krever at den reisende har et negativ covid-19 resultat(fit-to-fly reiseattest).
Under ser du når du kan forvente resultat fra covid-19 PCR testen. 

 
VIKTIG INFO TIL ALLE SOM SKAL TA COVID-19 PCR TEST HOS LEGEVAKT X DRAMMEN

Møt presis slik at vi unngår kø. 

Når du er fremme ved Legevakt X skal du trykke på ringeklokken “Legevakt X”. 

Legen blir da informert om at du er utenfor. Du skal IKKE bruke dørhåndtaket. Dørene vil åpne seg automatisk når legen er klar til å ta deg imot og ikledd smittevernutstyr.

 

Det er viktig at du følger instruksjonene til legen og unngår å berøre annet enn det som trengs for å gjennomføre covid-19 testen. Vi ønsker ikke mer enn en person om gangen inne på Legevakt X for å redusere smitterisikoen, men gjør unntak for barn/eldre og andre som trenger bistand. 
 

Det tar i gjennomsnitt 1-3 hverdager fra du tar testen til du får svar. I helgen kan det ta noe lengre tid. Du vil få tilsendt en sms med en gang resultatet er klart. For å se resultatet må du logge inn på www.furstpasient.no med BankID eller kode som du får av Legevakt X, dette gjelder barn og utenlandske statsborgere uten BankID. Din fastlege vil også få kopi av resultatet så lenge de kan motta svaret elektronisk. 

 

DIGITAL REISEATTEST FØR UTENLANDSTUR (FIT TO FLY REISEATTEST)

Hvis du har bestilt reiseattest vil du få tilsendt denne digitalt. Det betyr mindre stress for deg, du kan dermed printe den ut hjemme og slipper å komme innom for å hente attesten. Du må logge deg inn med bankID for å hente ut attesten. Trenger du attesten på papir må du huske å spørre legen om dette når du er inne til test.

 

Du må holde deg oppdatert på retningslinjene fra FHI og covid-19 forskriften til enhver tid ettersom reglene raskt kan endre seg. De ulike kommunene har også lokale regler som man må ta hensyn til. Er man usikker må man kontakte de lokale myndighetene eller koronatelefonen.


Hva er en koronatest?

Koronatest er en test for å finne ut om du har eller har hatt koronaviruset SARS-Cov-2 i kroppen. 

Vi tilbyr 3 ulike typer test: 

1) PCR test: Finner du om du har sykdommen nå. Prøven tas hos Legevakt X og sendes til Fürst, en ekstern laboratorium for analyse. Svaret kommer som oftest i løpet av 1-3 hverdager. Når svaret er klart vil du få tilsendt en SMS, deretter kan du logge deg inn på www.furstpasient.no for å se resultatet. BankID eller kode kreves for dette.

2) Antistoff hurtigtest: Kan være med å avklare om du har hatt sykdommen covid-19. Testen tas tidligst 14 dager etter symptomdebut. Svaret er klart i løpet av 10 minutter.

3) Antigen hurtigtest covid-19 tas bare sammen med PCR covid-19 test. Med hurtigtesten får man svaret i løpet av 15 minutter. Testen har en oppgitt sensitivitet på 97,56% og en spesifisitet på 99,9%. Resultatet fra hurtigtesten vil ikke forkorte karantenetiden. Les mer om hva FHi sier om antigentestene: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/testing-og-oppfolging-av-smittede/hurtigtester-for-pavisning-av-koronavirus/

Hvordan rammer covid-19 mennesker?

Covid-19 rammer forskjellige folk på forskjellige måter. De fleste som blir smittet, utvikler mild til moderat sykdom og blir friske uten å måtte på sykehus.

Noen av symptomene er: 
– feber
– tørrhoste
– tretthet
– verk og smerter i kroppen
– sår hals
– diaré
– øyekatarr
– hodepine
– tap av smaks- eller luktesans
– utslett på huden eller misfarging av fingre eller tær

Ikke alle får symptomer når de får covid-19. Noen som er smittet har ingen eller få symptomer. Disse kan smitte andre uten selv å vite dette. For å avklare dette anbefaler vi en koronatest.

Blir jeg immun mot koronaviruset?

Det er meget sannsynlig at personer som har hatt covid-19, får en beskyttelse mot å få sykdommen på nytt, men det er usikkert hvor lenge denne beskyttelsen varer. 

FHI har bestemt at de med godkjent positiv covid-19 PCR test får karantenefritak i 6 måneder.

Hvordan mottar jeg covid-19 svar?

Når testresultatet foreligger vil du få en SMS. Deretter kan du logge deg inn på www.furstpasient.no for å se resultatet. Du trenger BankID, hvis du ikke har BankID vil du få et kode fra legen etter at du har gjennomført PCR testen. Denne bruker du til å logge deg inn på samme nettside for å få svar.

Kan man få covid-19 PCR svar på samme dag?

Ja, det er i praksis mulig, men det forutsetter at laboratoriet vi bruker ikke når maks kapasitet, noe den i perioder gjør. Hvis man bestiller time til covid-19 test før kl 13 vil svaret som oftest komme etter 1-2 virkedager. Men ettersom vi er avhengig av en tredjepart for å få analysert testen kan vi ikke garantere svar innen en viss tid. Derfor anbefaler vi alle å bestille time i god tid før reise.

Hvordan mottar jeg attest på covid-19 svar før reise?

Attest er en tilleggstjeneste som du kan bestille på forhånd. Husk og skriv ned sted, dato og tidspunkt for avreise. Du er selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på innreisereglene til det landet du skal til. Den raskeste måten å motta attesten på er å laste ned appen www.helseboka.no. For å bruke helseboka må du ha BankID.

Hvis du trenger attesten i papirform kan vi også printe den ut for deg. Du må da komme til Legevakt X i Drammen for å hente denne.