Bestill covid-19 test hos Legevakt X i dag

Informasjonen om koronaviruset er hentet fra helsenorge.no og fhi.no. Vi gjør oppmerksom på at rådene raskt kan endre seg.
 
Vi har 3 ulike typer covid-19 tester.
 
1. PCR test. Svar i løpet av 1-2 dager avhengig av labbens kapasitet.
 
2. Antistoff covid-19 hurtigtest. Forteller om du har vært syk med covid-19. Svar i løpet av 10 minutter.
 
3. Antigen covid-19 hurtigtest: Forteller om symptomene du har er forenlig med covid-19. Svaret kommer i løpet av 15 minutter. 
 

Vi gjennomfører koronatest for deg som mistenker at du er smittet, har symptomer på korona, har hatt nærkontakt med en som er testet positiv for korona eller skal ut å reise. og trenger et negativ covid-19 resultat(fit-to-fly reiseattest).
Under ser du når du kan forvente resultat fra covid-19 PCR testen. 

 
VIKTIG INFO TIL ALLE SOM SKAL TA COVID-19 PCR TEST HOS LEGEVAKT X DRAMMEN

 

 

 

Møt presis slik at vi unngår kø. 

Når du er fremme ved Legevakt X skal du trykke på ringeklokken “Legevakt X”. 

Vi blir da informert om at du er utenfor. Du skal IKKE bruke dørhåndtaket. Dørene vil åpne seg automatisk når vi er klar til å ta deg imot og ikledd smittevernutstyr.

 

Det er viktig at du følger instruksjonene til helsepersonellet og unngår å berøre annet enn det som trengs for å gjennomføre covid-19 testen. Vi ønsker ikke mer enn en person om gangen inne på Legevakt X for å redusere smitterisikoen, men gjør unntak for barn/eldre og andre som trenger bistand. 
 

Det tar i gjennomsnitt 1-3 hverdager fra du tar testen til du får svar. I helgen kan det ta noe lengre tid. Du vil få tilsendt en sms med en gang resultatet er klart. For å se resultatet må du logge inn på www.furstpasient.no med BankID eller kode som du får av Legevakt X, dette gjelder barn og utenlandske statsborgere uten BankID. Din fastlege vil også få kopi av resultatet så lenge de kan motta svaret elektronisk. 

 

DIGITAL REISEATTEST FØR UTENLANDSTUR (FIT TO FLY REISEATTEST)

Hvis du har bestilt reiseattest vil du få tilsendt denne digitalt. Du kan dermed printe den ut selv hjemme og slipper å komme innom for å hente attesten. Denne løsningen krever at du har bankID. Trenger du attesten på papir må du huske å spørre helsepersonellet om dette når du er inne til test.

 

Du må holde deg oppdatert på retningslinjene fra FHI og covid-19 forskriften til enhver tid ettersom reglene raskt kan endre seg. De ulike kommunene har også lokale regler som man må ta hensyn til. Er man usikker må man kontakte de lokale myndighetene eller koronatelefonen.

 

Koronatest er en test for å finne ut om du har eller har hatt koronaviruset SARS-Cov-2 i kroppen. 

Vi tilbyr 3 ulike typer test: 

1) PCR test: Finner du om du har sykdommen nå. Prøven tas hos Legevakt X og sendes til Fürst, en ekstern laboratorium for analyse. Svaret kommer som oftest i løpet av 1-3 hverdager. Når svaret er klart vil du få tilsendt en SMS, deretter kan du logge deg inn på www.furstpasient.no for å se resultatet. BankID eller kode kreves for dette.

2) Antistoff hurtigtest: Kan være med å avklare om du har hatt sykdommen covid-19. Testen tas tidligst 14 dager etter symptomdebut. Svaret er klart i løpet av 10 minutter.

3) Antigen hurtigtest covid-19 tas bare sammen med PCR covid-19 test. Med hurtigtesten får man svaret i løpet av 15 minutter.  Les mer om hva FHi sier om antigentestene: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/testing-og-oppfolging-av-smittede/hurtigtester-for-pavisning-av-koronavirus/

Covid-19 rammer forskjellige folk på forskjellige måter. De fleste som blir smittet, utvikler mild til moderat sykdom og blir friske uten å måtte på sykehus.

Noen av symptomene er: 
– feber
– tørrhoste
– tretthet
– verk og smerter i kroppen
– sår hals
– diaré
– øyekatarr
– hodepine
– tap av smaks- eller luktesans
– utslett på huden eller misfarging av fingre eller tær

Ikke alle får symptomer når de får covid-19. Noen som er smittet har ingen eller få symptomer. Disse kan smitte andre uten selv å vite dette. For å avklare dette anbefaler vi en koronatest.

Det er meget sannsynlig at personer som har hatt covid-19, får en beskyttelse mot å få sykdommen på nytt, men det er usikkert hvor lenge denne beskyttelsen varer. 

FHI har bestemt at de med godkjent positiv covid-19 PCR test får karantenefritak i 6 måneder.

De som tester seg i Drammen og Oslo vil du få en SMS når svaret fra PCR testen foreligger. Deretter kan du logge deg inn på www.helsenorge.no for å se resultatet ditt. Til dette trenger du BankID, hvis du ikke har BankID vil du få et brukerID fra helsepersonellet etter at du har gjennomført PCR testen. Denne brukerID bruker du for å logge deg inn på nettsiden www.furstpasient.no.  I tillegg trenger du koden som du får tilsendt på SMS for å logge deg inn. Her inne vil du finne svaret på covid-19 testen. 

Ja, det er i praksis mulig, men det er avhengig av laboratoriets kapasitet. Hvis man bestiller time til covid-19 test før kl 13 vil svaret som oftest komme etter 1-2 virkedager. Men ettersom vi er avhengig av en tredjepart for å få analysert testen kan vi ikke garantere svar innen en viss tid. Derfor anbefaler vi alle å bestille time i god tid før reise.

Attest er en tilleggstjeneste som du kan bestille på forhånd. Husk og oppgi riktig opplysninger ved bestilling av reiseattest ettersom feil opplysninger kan få store konsekvenser for reisen din. Du er selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på innreisereglene til det landet du skal til. Den raskeste måten å motta attesten på er å laste ned appen www.helseboka.no. For å bruke helseboka må du ha BankID.

Hvis du trenger attesten i papirform kan vi også printe den ut for deg. Du må da komme til Legevakt X i Drammen for å hente denne.