Bestill covid-19 test hos Legevakt X i dag

Informasjonen om koronaviruset er hentet fra helsenorge.no og fhi.no. Vi gjør oppmerksom på at rådene raskt kan endre seg.

Vi har 3 ulike typer covid-19 tester.
1. PCR test. Svar i løpet av 1-2 dager avhengig av labbens kapasitet.
2. Antistoff test. Svar i løpet av 10 minutter.
3. Antigen hurtigtest: Svar i løpet av 15 minutter. Norge har kjøpt inn millioner av slike tester. 
 

Vi gjennomfører koronatest for deg som mistenker at du er smittet, har symptomer på korona, har hatt nærkontakt med en som er testet positiv for korona eller skal ut å reise. Alle kan teste seg hos oss, du trenger ingen henvisning ettersom vi er en privat legevakt. Flere flyselskaper krever at den reisende har et negativ covid-19 resultat(fit-to-fly reiseattest). Under ser du når du kan forvente resultat fra covid-19 PCR testen. 

 
VIKTIG INFO TIL ALLE SOM SKAL TA COVID-19 PCR TEST HOS LEGEVAKT X DRAMMEN

Møt presis slik at vi unngår kø. 

Når du er fremme ved Legevakt X skal du trykke på ringeklokken “Legevakt X”. 

Legen blir da informert om at du er utenfor. Du skal IKKE bruke dørhåndtaket. Dørene vil åpne seg automatisk når legen er klar til å ta deg imot og ikledd smittevernutstyr.

 

Det er viktig at du følger instruksjonene til legen og unngår å berøre annet enn det som trengs for å gjennomføre covid-19 testen. Vi ønsker ikke mer enn en person om gangen inne på Legevakt X for å redusere smitterisikoen, men gjør unntak for barn/eldre og andre som trenger bistand. 
 

Det tar i gjennomsnitt 1-3 hverdager fra du tar testen til du får svar. I helgen kan det ta noe lengre tid. Du vil få tilsendt en sms med en gang resultatet er klart. For å se resultatet må du logge inn på www.furstpasient.no med BankID eller kode som du får av Legevakt X, dette gjelder barn og utenlandske statsborgere uten BankID. Din fastlege vil også få kopi av resultatet så lenge de kan motta svaret elektronisk. 

 

DIGITAL REISEATTEST FØR UTENLANDSTUR (FIT TO FLY)

Hvis du har bestilt reiseattest vil du få tilsendt denne digitalt. Det betyr mindre stress for deg, du kan dermed printe den ut hjemme og slipper å komme innom for å hente attesten. Du må logge deg inn med bankID for å hente ut attesten. Trenger du attesten på papir må du huske å spørre legen om dette når du er inne til test.

 

Du må holde deg oppdatert på retningslinjene fra FHI til enhver tid ettersom reglene raskt kan endre seg.

Koronatest er en test for å finne ut om du har eller har hatt koronaviruset SARS-Cov-2 i kroppen. 

Vi tilbyr 3 ulike typer test: 

1) PCR test: Finner du om du har sykdommen nå. Prøven tas hos Legevakt X og sendes til Fürst, en ekstern laboratorium for analyse. Svaret kommer som oftest i løpet av 1-3 hverdager. Når svaret er klart vil du få tilsendt en SMS, deretter kan du logge deg inn på www.furstpasient.no for å se resultatet. BankID eller kode kreves for dette.

2) Antistoff hurtigtest: Kan være med å avklare om du har hatt sykdommen covid-19. Testen tas tidligst 14 dager etter symptomdebut. Svaret er klart i løpet av 10 minutter.

3) Antigen hurtigtest covid-19 kommer snart: Da får du svaret i løpet av 15 minutter. Testen har en sensitivitet på 97,56% og en spesifisitet på 99,9%. Her er litt mer om hva FHi sier om antigentestene: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/testing-og-oppfolging-av-smittede/hurtigtester-for-pavisning-av-koronavirus/

Covid-19 rammer forskjellige folk på forskjellige måter. De fleste som blir smittet, utvikler mild til moderat sykdom og blir friske uten å måtte på sykehus.

Noen av symptomene er: 
– feber
– tørrhoste
– tretthet
– verk og smerter i kroppen
– sår hals
– diaré
– øyekatarr
– hodepine
– tap av smaks- eller luktesans
– utslett på huden eller misfarging av fingre eller tær

Ikke alle får symptomer når de får covid-19. Noen som er smittet har ingen eller få symptomer. Disse kan smitte andre uten selv å vite dette. For å avklare dette anbefaler vi en koronatest.

Du skal isoleres dersom du har fått påvist koronavirus.

I tillegg anbefaler Folkehelseinstituttet at du isolerer deg dersom du får feber eller luftveissymptomer mens du er i karantene. Dette gjelder også selv om du ikke er testet, hvis du er i karantene fordi du har hatt nærkontakt med en person som har fått påvist koronavirus. Dette er fordi du da defineres som sannsynlig smittet av covid-19.

For å få avslutte isoleringen må du være symptomfri + tre døgn etter symptomfrihet. Det må også være åtte døgn siden du fikk symptomer. 

Det er meget sannsynlig at personer som har hatt covid-19, får en beskyttelse mot å få sykdommen på nytt, men det er usikkert hvor lenge denne beskyttelsen varer. 

Det er derfor bestemt at personer som har hatt bekreftet (med laboratorietester) covid-19 de siste seks månedene, ikke trenger om å gå i karantene på nytt. Alle som får symptomer på akutt luftveisinfeksjon skal holde seg hjemme til de er symptomfrie.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for land og regioner i Norden samt land i EØS/Schengen-området hvor smittespredningen er vurdert som tilstrekkelig lav.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag. For oppdatert informasjon gå til Folkehelseinstituttets nettsider.

Dersom smittenivået øker over et visst nivå, vil landet igjen kunne bli inkludert i UDs reiseråd. Dersom du returnerer til Norge fra et land med høy smittespredning må du gå i karantene ved hjemkomst, selv om det ikke var reiseråd for landet da du dro dit. 

Ved spørsmål chat med oss så skal vi bistå deg så godt vi kan, men alle som skal reise er selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på innreisereglene til det landet de skal reise til. 

Når testresultatet foreligger vil du få en SMS. Deretter kan du logge deg inn på www.furstpasient.no for å se resultatet. Du trenger BankID, hvis du ikke har BankID vil du få et kode fra legen etter at du har gjennomført PCR testen. Denne bruker du til å logge deg inn på samme nettside for å få svar.

Ja, det er i praksis mulig, men det forutsetter at laboratoriet vi bruker ikke når maks kapasitet, noe den i perioder gjør. Hvis man bestiller time til covid-19 test før kl 13 vil svaret som oftest komme etter 1-2 virkedager. Men ettersom vi er avhengig av en tredjepart for å få analysert testen kan vi ikke garantere svar innen en viss tid. Derfor anbefaler vi alle å bestille time i god tid før reise.

Attest er en tilleggstjeneste som du kan bestille på forhånd. Husk og skriv ned sted, dato og tidspunkt for avreise. Du er selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på innreisereglene til det landet du skal til. Den raskeste måten å motta attesten på er å laste ned appen www.helseboka.no. For å bruke helseboka må du ha BankID.

Hvis du trenger attesten i papirform kan vi også printe den ut for deg. Du må da komme til Legevakt X i Drammen for å hente denne.

Dersom du, ved godkjent laboratoriemetode(covid-19 PCR test), kan dokumentere at du i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19, gjelder ikke reglene om innreisekarantene og smittekarantene for deg. Testen må være tatt da du var syk og ha påvist coronavirus gjennom viral RNA molecular testing (PCR). Såkalt antistofftest er ikke tilstrekkelig. Det er ikke et krav om at testen må ha vært gjennomført i Norge. Testen må være minst 4 uker gammel.

Med nærkontakt menes kontakt med andre personer med mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter, direkte fysisk kontakt eller direkte kontakt med sekreter fra andre personer.

Arbeidsreise er en reise hvor formålet for reisen er jobbrelatert.