Testsenter Drammen

Viktig informasjon

Det er den reisende som selv står ansvarlig for å sjekke hvilken type test landet du reiser til krever, hvor lenge testen er gyldig og evt. andre betingelser. Vi anbefaler at du sjekker nettsidene til myndighetene for landet du skal reise til  for informasjon om  innreiseregler og testdokumentasjon før bestilling. 

Vi i Legevakt X vil gjerne veilede deg, men det er du som har ansvaret for å bestille rett test til rett tid før din reise. Vi står således ikke ansvarlig for refusjon eller dekning av reisekostnader dersom du ikke bestiller testen i tide til å få resultatet innen avreise. Hvis du velger å ta en vanlig PCR test som sendes til laboratium må du påregne 1-3 virkedager til du får resulatet. Testen må være tatt før kl 13:00 for raskest mulig svar og prøvene sendes kun til Furst laboratorie i ukedagene og ikke i helger. (Med unntak av Bergen).

Vi tilbyr følgende typer av tester

Vanlig PCR test (denne prøven analyseres hos Fürst Laboratorium), tar 1-3 dager)

RT-PCR test med svar innen 2 timer.

Denne testen analyseres på stedet og blir ikke sendt til Fürst Laboratorium. Den er derfor ikke akkreditert i henhold til NS-EN ISO 15189.

NAT står for nukleinsyreamplifikasjonstester. Svaret kommer innen 2 timer. Fit-to-fly sertifikat er inkludert. www.fhi.no/nettpub/coronavirus/testing/oversikt-over-testmetoder


A Nucleic Acid Test, or NAT, is a type of viral diagnostic test for SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19. NATs detect genetic material. You will receive your results within two hours. Fit-to-fly certificate is included in the price. Please check the test and vaccine requirements for your destination in advance of travel. 

Antistoff covid-19 hurtigtest (svar innen 20 min).

Antigen covid-19 hurtigtest (svar innen 20 min).

Til deg som skal ta en covid-test

Møt presis til timen din.

Møt presis slik at vi unngår kø.  

Når du er fremme ved Legevakt X skal du trykke på ringeklokken “Legevakt X”.

Bruke IKKE dørhåndtaket (dørene åpnes automatisk).

Følg instruksjonene til helsepersonellet og unngå å berøre annet enn det som trengs for å gjennomføre covid-19 testen.

Vi ønsker ikke mer enn en person om gangen inne på Legevakt X for å redusere smitterisikoen, men gjør unntak for barn/eldre og andre som trenger bistand. 

Svar på Covid-19 test

Det tar i gjennomsnitt 1-3 hverdager fra du tar testen til du får svar.

Du vil få tilsendt en sms med en gang resultatet er klart.

For å se resultatet må du logge inn på Furstpasient.no / Helsenorge.no med BankID .

Dersom du ikke har Bankid får du en kode som du kan bruke av Legevakt X, dette gjelder barn og utenlandske statsborgere uten BankID.

 

Din fastlege vil også få kopi av resultatet så lenge de kan motta svaret elektronisk. 

Fit-to-fly reiseattest

Hvis du har bestilt reiseattest vil du få tilsendt denne digitalt. Du kan dermed printe den ut selv hjemme og slipper å komme innom for å hente attesten. Denne løsningen krever at du har bankID. Trenger du attesten på papir må du huske å spørre helsepersonellet om dette når du er inne til test.

 

Du må holde deg oppdatert på retningslinjene fra FHI og covid-19 forskriften til enhver tid ettersom reglene raskt kan endre seg. De ulike kommunene har også lokale regler som man må ta hensyn til. Er man usikker må man kontakte de lokale myndighetene eller koronatelefonen.

Spørsmål og svar

Koronatest er en test for å finne ut om du har eller har hatt koronaviruset SARS-Cov-2 i kroppen. 

Vi tilbyr 4 ulike typer test: 

1) PCR test : Finner du om du har sykdommen nå. Prøven tas enten analyseres på våre egne maskiner på Legevakt X eller sendes til Fürst, en ekstern laboratorium for analyse. Med våre egne maskiner garanterer vi svar innen noen timer. Hvis man bruker ekstern labb kommer svaret som oftest i løpet av 1-3 hverdager avhengig av kapasiteten til labben vi bruker. Når svaret er klart vil du få tilsendt en SMS, deretter kan du logge deg inn på www.furstpasient.no for å se resultatet. BankID eller kode kreves for dette.

2) Antistoff hurtigtest: Kan være med å avklare om du har hatt sykdommen covid-19. Testen tas tidligst 14 dager etter symptomdebut. Svaret er klart i løpet av 10 minutter.

3) Antigen hurtigtest covid-19 tas bare sammen med PCR covid-19 test. Med hurtigtesten får man svaret i løpet av 15 minutter.  Svaret vil dukke opp på helsenorge.no når resultatet er klart. 

4) NAT(Nukleinsyre-amplifiseringstester): Finner ut om du har sykdommen nå. Les mer om de ulike testmetodene på FHI: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/testing/oversikt-over-testmetoder

Covid-19 rammer forskjellige folk på forskjellige måter. De fleste som blir smittet, utvikler mild til moderat sykdom og blir friske uten å måtte på sykehus.

Noen av symptomene er: 
– feber
– tørrhoste
– tretthet
– verk og smerter i kroppen
– sår hals
– diaré
– øyekatarr
– hodepine
– tap av smaks- eller luktesans
– utslett på huden eller misfarging av fingre eller tær

Ikke alle får symptomer når de får covid-19. Noen som er smittet har ingen eller få symptomer. Disse kan smitte andre uten selv å vite dette. For å avklare dette anbefaler vi en koronatest.

De som tester seg i Drammen og Oslo vil du få en SMS når svaret fra PCR testen foreligger. Deretter kan du logge deg inn på www.helsenorge.no for å se resultatet ditt. Til dette trenger du BankID, hvis du ikke har BankID vil du få et brukerID fra helsepersonellet etter at du har gjennomført PCR testen. Denne brukerID bruker du for å logge deg inn på nettsiden www.furstpasient.no.  I tillegg trenger du koden som du får tilsendt på SMS for å logge deg inn. Her inne vil du finne svaret på covid-19 testen. 

Attest er en tilleggstjeneste som du kan bestille på forhånd. Husk og oppgi riktig opplysninger ved bestilling av reiseattest ettersom feil opplysninger kan få store konsekvenser for reisen din. Du er selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på innreisereglene til det landet du skal til. Den raskeste måten å motta attesten på er å laste ned appen www.helseboka.no. For å bruke helseboka må du ha BankID.

Hvis du trenger attesten i papirform kan vi også printe den ut for deg. Du må da komme til Legevakt X i Drammen for å hente denne.